Teach for Belgium: "Gelijke onderwijskansen: dat is mijn droom"

Teach for Belgium: "Gelijke onderwijskansen: dat is mijn droom"

GELIJKE ONDERWIJSKANSEN: DAT IS MIJN DROOM

Mishka, Master in de Onderwijswetenschappen, Alumni van het Teach for Begiumprogramma en nu zorgcoordinator

Mishka is afgestudeerd als orthopedagoge (Onderwijswetenschappen) aan de KUL. Ondertussen werkt ze als zorgcoördinator in de Brusselse school Anneessens Funck en heeft ze er twee jaar als Teach for Belgiumleerkracht opzitten. Een job in het onderwijs was echter niet haar eerste keuze. Waarom Mishka toch voor leerkracht heeft gekozen, en specifiek voor Teach for Belgium, lees je in dit artikel.

 

In het middelbaar was Mishka er rotsvast van overtuigd dat ze nooit leerkracht zou worden. Ze veranderde echter van mening toen ze tijdens haar bachelor leerde over de ongelijke kansen in het onderwijs. “Toen kwam de passie om te vechten tegen de ongelijkheden in het onderwijs.” Teach for Belgium gaf haar het vertrouwen en de ondersteuning om deze wens te laten uitkomen. Na haar studies schreef Mishka zich onmiddellijk in voor het programma van Teach for Belgium. “Het doel van Teach for Belgium, gelijke onderwijskansen voor iedereen, is voor mij iets heel belangrijk. Teach for Belgium gaf voor mij ‘het concrete’ dat ik miste in de drijfveer die ik al had. Ik kon met hen écht iets veranderen. Ik twijfelde geen seconde en schreef me in!”

 

Door het zomerprogramma kreeg ik het vertrouwen dat ik nodig had: als ik dit in de zomer kan, kan ik dit op 1 september ook!”. Teach for Belgium biedt een leiderschapsontwikkelings-programma aan waarin je ondersteund en gevormd wordt om vervolgens twee jaar voltijds les te geven in een secundaire school met een hoog percentage aan kwetsbare jongeren. Op deze manier wil de vzw de sociale ongelijkheden aanpakken en de deelnemers tot inspirerende leerkrachten en ‘social changemakers’ vormen.

 

Dankzij Teach for Belgium heeft Mishka niet enkel geleerd hoe je bijvoorbeeld moet lesgeven en handelen in een moeilijke klassituatie maar de Teach for Belgiumervaringen werpen ook hun vruchten af bij haar nieuwe job als zorgcoördinator in een Brusselse school. “Deze ervaring is nodig om het zorgbeleid van de school mee uit te schrijven. Ik kan meepraten met de leerkrachten op school omdat ik zelf weet hoe het is om voor de klas te staan.”

Als laatste, voor de twijfelaars onder ons, volgende mooie en motiverende woorden van Mishka: “Doen! Het is een hele ervaring die in alle opzichten verrijkend is. Onderwijs is iets waar elke persoon in ons land mee in aanraking komt, dus we kunnen wel echt een verschil maken door gemotiveerde leerkrachten voor de klas te zetten.”

 

Ook geïnteresseerd in het Teach for Belgiumprogramma? Onze volgende selectiedagen zijn 25 & 28 maart, dus wacht niet langer om te solliciteren, want de plaatsen zijn beperkt! Scan de QR-code om meer te weten te komen en je te registreren!

 

Meer verhalen zoals die van Mishka vind je op onze blog. Je kan ons volgen op Linkedin, Facebook, Instagram, Vimeo en Twitter.