Interview Andres en Lina

Interview Andres en Lina

We zijn nu alweer meer dan een half jaar verder en zitten voor het moment allemaal (al dan niet) gezellig thuis omwille van gekende redenen, maar we vonden het niet minder de moeite om een interview bij de Praeses en Vice-Praeses van het academiejaar 2019-2020 af te nemen.

Zo kunnen jullie, de studenten psychologie, toch nog kennis maken met deze 2 fantastische personen. Een tijdje terug ging ik naar de Alma van Groep T om ze te interviewen over zichzelf en hun functie.

Om ze even voor te stellen: Lina Sidoroff is de Praeses van de Psychologische Kring van 2019-2020. Ze is 20 jaar oud, komt uit Zoersel en zit in haar 3e bachelor A&O. Vorig kringjaar heeft ze Eerstejaarswerking gedaan. Andres Callaert is de andere helft van het praesesduo. Hij is namelijk de Vice-Praeses. Hij is 21 jaar oud, komt uit Tervuren en zit net zoals Lina in zijn 3e bachelor A&O. Andres was vorig jaar nog een supertrotse Cudimedewerker.

 

Hoe is de beslissing om een functie als Praeses en Vice-Praeses te gaan doen tot stand gekomen?

Lina: “Ik was als eerstejaars naar de Onthaaldagen geweest en had daar mijn eerste contact met de kring, waar ik instant verliefd op was en supergraag bij wilde. Na de Onthaaldagen wist ik meteen dat ik Eerstejaarswerking wilde doen, want ik wilde die superervaring van de onthaaldagen doorgeven. In het jaar dat ik Eerstejaarswerking deed ben ik er wel al op tijd over na gaan denken, want ik was nog steeds verliefd op de Kring en wilde die ook heel graag laten groeien en ermee bezig zijn. Als Praeses ben je daar veel mee bezig en ik wilde er ook gewoon heel graag veel tijd in steken.”

Andres: “Bij mij lag het net wat anders. Ik ben met veel enthousiasme en plezier de Kring in gegaan om Cudi te doen en dat was echt een geniaal jaar, maar dan in het midden van het jaar kwam de vraag van wat wil ik volgend jaar eigenlijk gaan doen? Eerst dacht ik dan aan Vice-Cudi, want ik zou er wel gelukkig in zijn om Cudi te blijven doen, maar merkte ook dat ik het leuk vond om meer verantwoordelijkheden op te nemen. Ik voelde me echter ook heel flexibel in wat ik kon en wou doen voor de Kring, want de Kring is echt de max en ik wilde op welke manier dan ook de Kring vooruit helpen. Dat heeft zich uitgemond in het grijpen van de kans om ook zelf te groeien binnen de Kring en zo ben ik Vice-Praeses als functie gaan doen. Ook omdat ik heel goed samenwerk met Lina trouwens.”

 

Kunnen jullie kort uitleggen wat je belangrijkste taken als Praeses en Vice-Praeses inhouden?

Lina: “Het is heel uiteenlopend, maar er zijn wel een aantal dingen die vast en wekelijks zijn. Zo ben je het hoofd van de raad van bestuur, dus ik leid vergaderingen en ik stel daar agenda’s van op. Dat gaat over allerlei onderwerpen zoals updates van verschillende Vices over hoe het binnen het team gaat en ook van de quaestoren. Beslissingen komen ook altijd bij ons. We zijn het aanspreekpunt voor anderen, zoals andere kringen en de faculteit dus ik focus me daar ook wel op dat die relaties goed zijn. We zitten bijvoorbeeld ook zelf vaak bij onderwijsvergaderingen. Verder als er brandjes zijn binnen de Kring zijn wij de personen die dat direct gaan aanpakken door te vergaderen en beslissingen te nemen. Je zou kunnen zeggen dat Andres de papa van de Kring is en ik de mama van de RvB, dus verder heb ik ook regelmatig gesprekjes met alle RvBers, omdat dat altijd nog wel een heavy taak is om te doen. Ik probeer een rolmodel voor de kringers te zijn en het goede voorbeeld te geven door goed gedrag te vertonen dus zelf ook veel mee op te ruimen en te shiften op evenementen.”

Andres: “Ik denk dat wij als Praesesduo heel hard het macrobeleid van de Kring in het oog houden. We blijven het volledige beeld van de Kring vasthouden en op basis daarvan proberen we beleid te maken binnen onze Raad van Bestuur. Verder is het ook een van mijn centrale taken binnen de kring om te zorgen dat binnen elk team de sfeer goed zit door middel van teambuildings, maar ook gesprekjes. Wij hebben niet een specifieke taak in de zin van dat we een evenement moeten organiseren, maar zijn vooral met alles een beetje bezig.”

 

Kunnen jullie over mekaar zeggen wat Lina een goede Praeses en Andres een goede Vice-Praeses maakt?

Lina: “Ik vind dat wij een heel goede communicatie hebben. Het is belangrijk dat de Vice-Praeses de Praeses ondersteunt en ik vind dat Andres daar heel goed in is. Hij is altijd aanwezig, van alles op de hoogte en doet alles met een glimlach en dat doet hij echt supergoed. Ook met de teambuildings zijn die altijd goed uitgewerkt en ik denk dat mensen zich ook wel goed op hun gemak voelen bij hem. Als iemand vraagt om eens met een persoon te gaan praten dan doet hij dat ook en ook op een goede manier. Vorig jaar hadden mensen wel schrik dat hij veel aan zijn eigen mening zou blijven vasthangen, maar daar is hij echt enorm hard in gegroeid.”

Andres: “Lina is echt een bom van een Praeses en echt super super goed. Hoe komt dat? Een deel daarvan zal ik nooit snappen hoe iemand zoveel dingen zo goed kan doen, maar ik denk dat haar grootste kracht haar enthousiasme is en dat zorgt ervoor dat alles altijd heel goed geregeld is. Lina denkt veel na over de Kring en weet daardoor echt superveel en ik denk dat Lina door haar enthousiasme ook heel veel hooi op haar vork neemt, maar daar ook capabel voor is. Ze is heel goed in organisatie dus heeft haar to-do-lists ook altijd op orde. Lina is verder een geweldig vlotte prater en dat is ook een voordeel wat betreft de kringrelaties, maar ook voor de aanwezigheid van de Kring in aula’s enzo of wanneer er iets gezegd moet worden. Dan staat zij ook altijd als eerste recht om te gaan presenteren.”

 

Hebben jullie ook ooit wel eens getwijfeld aan je eigen capaciteiten?

Lina: “Ik vergelijk me natuurlijk met mijn voorganger die een super Praeses is geweest en soms als ik me dan aan het vergelijken kan ik wel onzeker zijn. Ik heb me supervaak afgevraagd of mensen mij wel als een Praeses zien of eerder als die kleine opdonder die alles wel effekes gaat zeggen, maar daar ben ik ook wel in gegroeid. Die vergelijking met de vorige Praeses, Benjamin, zal altijd wel een beetje blijven”

Andres: “Ik twijfel nog altijd aan mijn capaciteiten. Ik laat dat niet zo superhard uitschijnen naar de buitenwereld en over het algemeen ben ik ook wel redelijk zelfzeker, maar aan mijn capaciteiten binnen de Kring kan ik wel echt hard twijfelen. Bijvoorbeeld of ik mijn functie wel aan het uitvoeren ben zoals die uitgevoerd zou moeten worden, maar ik probeer gewoon mijn best te doen en dat geeft mij wel een goed gevoel, want je kunt ook niet beter dan je best doen.”

 

Wat hopen jullie aan het eind van het academiejaar bereikt te hebben?

Lina: “Ik denk dat wij het belangrijk vinden dat we blijven groeien als Kring. Op de kaart van het studentenlandschap zitten is een grote pijler. Net zoals op de 24-urenloop zijn we ook heel fier. Ik vind onze interkringrelaties ook superbelangrijk en ook dat die behouden blijven, want daar hebben we echt al veel aan gehad.”

Andres: “Ik denk ook dat het een doelstelling van ons is om een versterkt beeld van de Kring op vlak van onderwijs en studentenvertegenwoordiging te krijgen. Dat is al een trend de afgelopen jaren, maar dat mag altijd meer en meer blijven worden, want dat is wel onze hoofdtaak. Ook onze band met de Recup blijven behouden en zeer aanwezig zijn zodat er promo’s zijn en muziek is dat studenten aanspreekt en zorgen voor bekende gezichtjes achter de toog enzo. En ja, verder gewoon de studenten nóg meer blijven aanspreken, want dat is toch een beetje de bedoeling en ik denk dat dat iets is waar we altijd beter in kunnen worden.”

Lina: “Ik denk dat alle dingen die we gezegd hebben de afgelopen jaren in een stijgende lijn is gegaan en wij willen die lijn voort blijven zetten.”

Na de wat serieuzere vragen over hun functie binnen de Kring en de inhoud ervan leek het mij ook leuk om Lina en Andres als persoon beter te leren kennen

Hoe zouden jullie elkaar als persoon beschrijven?

Lina: “Andres is een super geëngageerd persoon. Hij heeft veel kennis over de actua en hij is daar ook echt in geïnteresseerd. Hij is een heel maatschappelijk bewust iemand en dat kan ik wel appreciëren. Ik heb dan ook even een kleine anekdote. We waren zo bij Andres thuis en we hadden een documentaire over Sea Life, over de natuur alleszins, opgezet en dat was heel leuk om te zien hoe hij daar dan zo blij van wordt. Hij staat heel positief in het leven en is een van de grootste relativeerders die ik ken. Dat vind ik echt een supermooie eigenschap van hem. Ik heb hem ook nooit echt boos gezien. Hij houdt van iedereen en dan ook echt van iedereen. Ik heb hem nog nooit een slecht woord horen zeggen over iemand en dat maakt hem heel mooi als persoon.”

Andres: “Hoe ik Lina nu eens zal beschrijven.. De eerste keer dat je Lina gaat tegenkomen, is ze luid aan het gillen of aan het lachen of is ze super enthousiast over iets en ook al is ze niet áltijd aan het gillen of lachen ze blijft altijd blij. Dat is eigenlijk wel haar hoofdeigenschap. Ze is iemand die heel veel kan lachen over van alles en ook in heel veel situaties wat heel sterk is. Ze is iemand die heel veel geeft om iedereen en ze is heel snel bezorgd om iemand, maar op een goede manier, want dat doet ook gewoon iets bij de mensen. Ze is een heel ambitieus iemand, iemand die heel hoog mikt voor haar eigen, maar ook voor de mensen rondom haar en ze is ook heel behulpzaam.

 

Wat zijn jullie hobby’s?

Lina: “De kring! Mijn ouders en vrienden zeggen van al je tijd gaat naar de Kring en dat is ook wel zo, maar ik doe dat gewoon supergraag. Verder kun je mij regelmatig in Recup terugvinden, want daar vind ik het heel fijn. Daarnaast ben ik ook al 3 a 4 jaar animator, dat is echt mijn passie. Ik geef in de zomer een viertal weken kampen aan kindjes van 7 tot 14 jaar. Ik heb daar ook een vriendengroep die ik buiten de kampen ook zie. Ik vertel daar misschien minder over dan over de Kring, maar eigenlijk is dat zo’n belangrijk stuk van mij waar ik nu gewoon al superblij van word als ik me bedenk dat ik daar deze zomer 4 weken en in de paasvakantie 1 week mee wegga. Ik geef de kindjes daar gewoon heel graag een supertijd en verder leer je die kindjes ook goed kennen, want die komen vaak terug.”

Andres: “Ik denk dat ik momenteel niet meer zoveel heb, maar ik ben wel iemand die heel zijn leven zo vier dingen aan het doen is qua hobby’s. Ik heb gevoetbald, gehockeyd, gebadmintond, maar ook bij de Chiro gezeten, speelpleinleiding gegeven, zo van dat soort dingen en dat blijf ik gewoon ook heel leuk vinden. Momenteel is het tennis. Dat doe ik elke week, ook competitie enzo. Ik ben niet supergoed, maar doe het wel heel graag. Met de actualiteiten bezig zijn en quizzen enzo vind ik ook supertof. Verder ben ik een grote muziekliefhebber dus ik ga ook graag naar concerten, dat is een groot deel van mijn leven.”

 

Wat voor job zou je later graag willen doen en wat wilde je als kind later worden?

Lina: “Als kind wilde ik altijd piloot worden. Op de middelbare school wilde ik dan eerst dokter worden, dan heb ik superlang nagedacht om rechten te gaan doen, later criminologie. Uiteindelijk dacht ik dan van waarom niet gewoon Psychologie? En dan ben ik daarmee begonnen. Ik wil heel graag trainer worden bij international bedrijven om zo intensieve trainingen te geven aan het management hoe zij met hun personeel om moeten gaan.”

Andres: “Als kind wilde ik heel graag tandarts worden. Ik vond het echt heel leuk om naar de tandarts te gaan en de tandarts vond het ook leuk om mij te zien, want ik was zo het enigste kindje dat niet begon te wenen enzo. Op het middelbaar heb ik ingenieurswetenschappen gedaan, maar uiteindelijk ben ik psychologie gaan studeren. Wat ik nu later wil gaan doen vind ik lastig want enerzijds vind ik het klinische heel interessant, maar qua mijn persoonlijkheid zie ik me dat minder snel doen. Ik zie me heel hard in een organisatie te werk gaan met veel mensen rondom mij, want ik heb echt sociaal contact nodig.”

 

Als je nu op vakantie mocht naar eender waar, waar zou je dan naartoe gaan?

Lina: “Ik ben niet zo’n superreiziger en ik houd gewoon heel erg van België. Ik kijk er ook altijd heel erg naar uit om kampen in België te doen dus dat is eigenlijk mijn favoriete vakantiebestemming. Waar ik nog wel heel graag geweest zou willen zijn in mijn leven is North Carolina, want mijn papa is daar geboren en ik zou echt supergraag eens met hem daar naartoe gaan om dan rond te trekken met een auto.”

Andres: “Momenteel zou ik naar zuid-Amerika gaan. Dat is het enige continent waar ik nog niet ben geweest en ik hou ervan om nieuwe culturen te ontdekken. Ik heb als kind veel rondgereisd en in contact komen met andere manieren van leven vind ik echt de max. Die kant van de wereld zou ik nog wel eens graag willen ontdekken.”

 

Waarvoor kun je ’s nachts wakker gemaakt worden?

Lina: “Als er dingen met de Kring zijn, mag men mij wakkerbellen. Mijn gsm staat ’s nachts echt op luid mocht er iets zijn. Voor durum mag je me ook wakker maken. Of als er iets met mijn beste vrienden aan de hand is die mogen me ook echt bellen. Ik zou dat niet erg vinden.”

Andres: “Mij mag je altijd wel wakker maken, want ik slaap altijd goed dus als iemand mij random een berichtje stuurt met een random feitje dat mag altijd want dat is het beste ooit. En verder vage gesprekken, vage muziek dat je ontdekt heb dat je wilt delen met mij, alles voor te eten, vooral noodles. Heel graag noodles. Maar ik blijf ook wel heel graag liggen hoor.”

 

Met wie zou je wel eens een dagje willen ruilen van leven?

Lina: “Ellen DeGeneres zodat ik die show kan voorzitten! En dan zo een dagje beroemd zijn om te ervaren hoe dat is als je op straat loopt dat iedereen dan zo naar je kijkt. Gewoon een dagje maar he. Niet voor altijd.”

Andres: “Ofwel zou ik met iemand met een andere levensstijl dan de mijne willen ruilen. Bijvoorbeeld iemand uit een derde wereldland die het moeilijk heeft om gewoon een dag mee te maken hoe moeilijk dat zij het hebben en uit die situaties nog altijd geluk kunnen halen. Ofwel zou ik een dagje willen ruilen met een grote muzikant, want ik ben 0 getalenteerd op vlak van muziek, ook al ben ik er wel altijd mee bezig en hou ervan. Ook om op zo’n podium te staan voor allemaal volk en dan muziek te kunnen spelen.”

 

Wat moet iedereen in Leuven gezien of gedaan hebben?

Lina: “Ik heb een relatief onbekend plekje. Dat is achter het station: Hal 5. Dat is superleuk en wat hipsterachtig. In de zomer is dat ook leuk zo met speciale biertjes en daarbuiten is een grasveldje. Daar worden concertjes gegeven door onbekende bandjes die eens voor een publiekje willen spelen en dat is echt supergezellig.”

Andres: “Het eerste wat iedereen in Leuven gedaan moet hebben is naar een evenement van de Psychologische Kring, want dat is natuurlijk superleuk. En verder moet iedereen in de Kruidtuin geweest zijn. Dat is een supermooie tuin met allemaal plantjes en dat wekt echt zo de kennisliefhebber in mij en dan begin ik zo al die ticketjes te lezen. Dat is een heel mooie plek om eens te wandelen zo met vrienden.”

 

Wat wil je zelf nog als student gedaan hebben voordat je bent afgestudeerd?

Lina: “Weet je wat eigenlijk echt een droom is van mij? Ik heb dat nog nooit tegen iemand gezegd, maar ik wil dat supergraag doen ook al weet ik niet eens of dat mogelijk is, maar het is ook maar een droom he. Er is toch altijd zo iemand die een speech mag geven als we zo afstuderen? Dat zou ik echt supergraag willen doen. Op het middelbaar heb ik dat ook mogen doen en ik vond dat echt heel erg leuk.”

Andres: “Wat ik als student nog zou willen doen? Niet zoveel. Ik wil gewoon alle aspecten van het studentenleven aangeraakt hebben, maar wat echt een droom van mij is? Ik wil eens een zomer zonder herexamens. Dat wil ik gedaan hebben als student. Dat zou heel mooi zijn.”